Menü

Adatvédelmi tájékoztató

a weboldal látogatói számára

 

A E.C. Energia Centrum Kft. szolgáltató tevékenységet folytat, aminek nyomán a szolgáltatás teljesítéséhez adatokat kezel.

A E.C. Energia Centrum Kft. (a továbbiakban: Szolgáltató) a www.energikus.hu weboldal (a továbbiakban: Weboldal) működtetése során, a honlapon érdeklődők, illetve azon ajánlatot kérők, (a továbbiakban együttesen Érintett) személyes adatait kezeli.


1.    Az adatkezelő elérhetősége

Név: E.C. Energia Centrum Kft.
Székhely és levelezési cím: 4300 Nyírbátor, Kossuth Lajos utca 17.
Képviselő neve és telefonszáma: Drigán László +36 20 399 8747
Email cím: info@energikus.hu


2.    A kezelt személyes adatok köre

A felhasználóktól különböző szolgáltatások eléréséhez különböző személyes adatokat kérünk, az adattakarékosság elvét figyelembe véve. A jelen Adatvédelmi Tájékoztató kizárólag a weboldalt meglátogató természetes személyek adatainak kezelésére terjed ki, tekintettel arra, hogy személyes adatok kizárólag természetes személyek vonatkozásában értelmezhetőek.
Nem minősülnek személyes adatnak azok az anonim információk, amelyeket a személyes azonosíthatóság kizárásával gyűjt adatkezelő, és természetes személlyel nem hozhatóak kapcsolatba, illetve azok a demográfiai adatok sem minősülnek személyes adatnak, melyeket úgy gyűjt, hogy nem kapcsolja hozzá azokat azonosítható személyek személyes adataihoz, ezáltal nem állítható fel kapcsolat természetes személlyel.

Tételesen felsorolva a kezelt adatok köre a következők:

2.1    Az ajánlatkérők
-    Név
-    Email cím
-    Telefonszám
-    Átlagos havi villanyszámla

2.2    Érdeklődők
-    Név
-    Email cím
-    Telefonszám

2.3    Gyermekek

A termékeink és szolgáltatásaink nem 16 évalatti személyeknek szólnak, és kérjük, hogy 16 év alatti személyek neadjanak meg Személyes adatokat az Adatkezelő számára. Amennyiben atudomásunkra jut, hogy 16 év alatti gyermektől személyes adatokatgyűjtöttünk be, a lehető leghamarabb megtesszük az adatok törléséhezszükséges lépéseket.


3.    Cookie (anonim igénybe vevő azonosító) kezelési tájékoztató

AzAdatkezelő az Érintett számítógépére anonim igénybe vevő azonosítót(cookie, süti) helyez el, amely önmagában semmilyen módon nem képes azÉrintett azonosítására. Kizárólag az Érintett gépének felismerésérealkalmasak, viszont IP címet nem tárolnak, és IP címet, mint személyesadatot a Szolgáltató részére nem továbbítanak. Az alkalmazott cookiekegyszerű, rövid, kisméretű szöveges fájlok. Személyes adat, vagyinformáció megadása nem szükséges, mivel a megoldás alkalmazásakor aFelhasználó a Szolgáltatónak nem ad át személyes adatot, az adatcserecsak és kizárólag a gépek között történik meg.

A honlap működéséhez szükséges saját cookiek
A honlap működéséhez elengedhetetlen néhány cookie elhelyezése az érintett számítógépére, ezáltal válik a honlap betöltése gyorsabbá, ezáltal tudja a saját böngészője letárolni a honlap bizonyos információit, és ez segíti az Érintettet abban, hogy a honlap moduljai rendeltetésszerűen működjenek.

cb-enabled (1 nap)
Funkció: Cooike bar elfogadása utáni újabb betöltést akadályozza meg. Amennyiben az Érintett az „ELFOGADOM” lehetőséget választja, a választását elmentjük, így 30 napig nem fogunk további hozzájárulást kérni.

KRID (1-7 nap)
Funkció: Regisztráció és kosár funkciók esetén van jelentősége. Ahhoz szükséges, hogy ha a felhasználó elhagyja a kosarat, és tovább böngész az oldalon, a termékek a kosárban maradjanak, illetve, ha belép egy regisztrált felületre, az oldal böngészése közben ne léptesse ki a rendszer.

Analitikai cookiek
A weboldalunk látogatottsági adatainak és egyéb webanalitikai adatainak kinyerése érdekében a szolgáltató igénybe veszi független analitikai szerverek szolgáltatásait, név szerint a Google Anatitycs szoftvert. A mérési adatok kezeléséről ezek a szolgáltatók tudnak részletes felvilágosítást nyújtani az Érintett részére.

A Google Analytics esetében a Szolgáltató megtette azokat abeállításokat a weboldal kódjában, amely szerint a Google Analyticsanonimizálja az Érintett IP címét, így az többé nem beazonosítható, aSzolgáltató számára még átadásra nem kerül. Erről a technológiárólbővebben itt olvashat:
https://support.google.com/analytics/answer/2763052?hl=hu

A cél a fenti szoftverek által biztosított anonimizált információkkal a honlapunk látogatottságának, funkcionális használatának elemzése a felhasználói élmény javítása érdekében (pl: optimalizált navigáció nyújtása, egy-egy aloldalon az információk elhelyezésének sorrendje).

Ezen mérések nem tárolnak a felhasználókról olyan adatokat, amivel a felhasználó beazonosítható lenne, se IP címet, se személyes adatokat.

A Google Inc. adatvédelmi irányelve a http://www.google.com/intl/hu ALL/privacypolicy.html oldalon érhető el.

Az alkalmazott cookiekról az érintett szolgáltatók tudnak bővebb felvilágosítást adni:

A Google Anlytics cookiek azonosítására és jellemzőire itt találja a válaszokat:  https://developers.google.com/analytics/devguides/collection/analyticsjs/cookie-usage


Hirdetésekhez használt cookiek
A Szolgáltató igénybe veheti a 21. századi online marketing megoldásokat, konkrétan a Google AdWords és a Facebook hirdetéseket. Ezek a hirdetési megoldások cookiekat használnak a működésük során. Ezek a cookiek segítik a rendszer működését abban, hogy az Érintettek számára ne irreleváns hirdetések jelenjenek meg, hanem olyanok, amik beletartoznak az aktuális érdeklődési körükbe. A Portálon a Szolgáltató Google Adwords, valamint Facebook által biztosított remarketing kódokat használja. A remarketing kód is cookie-kat használ.
A települt cookie személyes adatokat nem továbbít a Szolgáltató számára, csupán segít abban, hogy a Szolgáltató termékeivel és szolgáltatásaival kapcsolatos hirdetések jelenjenek meg a Portál látogatója által a későbbiekben meglátogatott más, a Google Display, hálózatába tartozó weboldalakon, illetve a Facebook-on.

Hirdetésekkel kapcsolatos automata preferenciák kézi felülbírálása, beavatkozási és beállítási lehetőség
Felhasználó a cookie-kat bármikor letilthatja és a hirdetéseket személyre szabhatja a Google illetve a Facebook hirdetési beállítások felületén.

Google felhasználói fiók adatvédelmi beállításait itt végezheti el az Érintett:
https://myaccount.google.com/privacy

A Facebook felhasználói fiók adatvédelmi beállításai pedig a beállítások menüpont alatt az adatvédelemmel és a hirdetésekkel kapcsolatos beállítási fül alatt érhető el.
https://www.facebook.com/ads/preferences

A Cookie használat leállítása, tiltása

A böngésző beállításainak módosítása:
A legtöbb böngésző menüsorában található „Segítség” funkció tájékoztatást nyújt arra vonatkozóan, hogy a böngészőben

  • hogyan lehet letiltani a cookie-kat,
  • hogyan fogadjon el új cookie-kat, vagy
  • hogyan adjon utasítást böngészőjének arra, hogy új cookie-t állítson be, vagy
  • hogyan kapcsoljon ki egyéb cookie-kat.


Blokkoló böngésző kiegészítések:
Amennyiben az Érintett nem szeretné, hogy a Google Analytics a fenti adatokat az ismertetett módon és céllal mérje, telepítse böngészőjébe az ezt blokkoló kiegészítőt.

Külső megoldás igénybevétele a cookie menedzsmentre:
 Az Érintett külső weboldalak segítségével menedzselheti, hogy a számítógépén milyen Szolgáltatók számára engedélyez hirdetési coockie tevékenységet. Az egyik megoldás, a magyar nyelven is elérhető AdChoices.
  
                            
4.    Közösségi média kiegészítések

A Portálon a bővítmények alaphelyzetben le vannak tiltva. Ezek a bővítmények is cookiek A bővítmények csak akkor kerülnek engedélyezésre, ha az Érintett az erre szolgáló gombra kattint (pl lájkol egy cikket, pinel egy képet, vagy elkezdi az oldalon található „tetszik” gombbal követni a Szolgáltató Facebook oldalát). A bővítmény engedélyezésével, vagyis a „tetszik gomb” megnyomásával az Érintett kapcsolatot hoz létre a közösségi oldallal azaz egyértelmű en kifejezésre juttatja, hogy hozzájárul az adatainak a Facebook/Twitter/Linked-in/Pinterest/Instagram részére történő továbbításához.
Amennyiben az Érintett be van jelentkezve a Facebookra/Twitterre/Linked-in/Pinterest/Instagram-ra, előfordulhat, hogy az adott közösségi hálózat a látogatását az Érintett közösségi fiókjához társítja.

Amennyiben az Érintett a fent említett közösségi média gombok egyikére kattint, a böngészője a vonatkozó információkat közvetlenül az adott közösségi hálózatnak továbbítja, és azokat ott tárolja.

Az adatgyűjtés körére és céljára, adatainak a Facebook/Twitter/Linked-in/Pinterest/Instagram általi további feldolgozására és felhasználására, személyes adatainak védelmére irányuló jogaira és beállításaira vonatkozó információk az adott közösségi média adatvédelmi nyilatkozatában találhatóak.
A weboldal szolgáltatásait igénybe vevő tudomásul veszi, hogy az adatainak Google általi feldolgozásához a weboldal használatával hozzájárulását adta


5.    Technikai adatok – naplóállományok (logfile-ok)

A szolgáltatások igénybevétele érdekében a rendszer automatikusan naplózza az alábbi adatokat:
- a felhasználó számítógépének dinamikus IP-címe
- a felhasználó számítógépének beállításaitól függően a felhasználó által használt böngésző és az operációs rendszer típusa
- a felhasználó weboldallal kapcsolatos aktivitása
Ezen adatok felhasználása egyrészről technikai célok – úgymint a szerverek biztonságos működésének elemzése, utólagos ellenőrzése- szolgál. Ez egy automatikus IT biztonsági folyamat, melyet az érintett nyilatkozata nélkül rögzíti a rendszer szervernaplókba.
A fenti adatok a felhasználó azonosítására nem alkalmasak és azokat az Adatkezelő egyéb személyes adatokkal nem kapcsolja össze. A naplózási adatokat a rendszer a látogatástól számított 6 hónapig tárolja.


6.    Az adatkezelés jogalapja és célja

6.1 Ajánlatkérők és érdeklődők esetében
az adatkezelés a szerződés megkötését megelőző lépésekhez szükséges, az adatkezelés célja az Érintettek személyre szabott kiszolgálása, illetve az Érintettek kérésére árajánlat küldése, amely a későbbi esetleges szerződés vagy megrendelés alapjául szolgálhat.


7.    Az adatkezelés időtartama

7.1 Ajánlatkérők és érdeklődők
adatainak kezelése amennyiben a szerződés létrejött, a szerződés hatálya alatt, illetve a számviteli törvény szerint a teljesítés évét követő 8 évig történik. Amennyiben a szerződés nem jött létre, vagyis a cél nem valósult meg, az adatokat az ajánlat lejártát követő év március 1.-ig kezeli a Szolgáltató.


8.    Az adatokat megismerők köre, adattovábbítás, adatfeldolgozás

Az érintettektől gyűjtött személyes adatokat a Szolgáltató belső munkatársai jogosultak megismerni, azokat nem publikálják. Harmadik fél számára adatkezelés céljából kizárólag az érintettek kérésére továbbítja az érintett által megadott címzett részére. 

A Szolgáltató tevékenysége során felmerülő feladatok elvégzése céljából (könyvelés, elektronikus számla kiállítása, hírlevél kiküldése) adatfeldolgozót vehet igénybe.

Az adatfeldolgozók kategóriái és az adattovábbítás címzettjei:

Név: Gönczi Ágnes egyéni vállalkozó
Székhely: 4400 Nyíregyháza, Géza u. u. 25.
Kategória: könyvelés

Név: Kulcs-Soft Nyrt.
Székhely: 1022 Budapest, Törökvész u. 30/a
Kategória: elektronikus számlázó szoftver

Név: DBI Szoftver Kft
Székhely: 4034 Debrecen, Vágóhíd utca 2.
Kategória: webtárhely üzemeltető


9. Az érintettek jogai, jogorvoslati lehetőségek

9.1 Az Érintett kérelmezheti az Adatkezelőnél
a) tájékoztatását személyes adatai kezeléséről,
b) személyes adatainak helyesbítését, valamint
c) személyes adatainak - a kötelező adatkezelés kivételével - törlését vagy zárolását.
d) személyes adatainak továbbítását másik adatkezelő számára.

9.2 Az Érintett kérelmére az Adatkezelő, legkésőbb az erre irányuló kérelem benyújtásától számított 30 napon belül írásbeli tájékoztatást az Érintett általa kezelt, illetve az általa vagy rendelkezése szerintmegbízott adatfeldolgozó által feldolgozott adatairól, azok forrásáról,az adatkezelés céljáról, jogalapjáról, időtartamáról, az adatfeldolgozónevéről, címéről és az adatkezeléssel összefüggő tevékenységéről,továbbá - az érintett személyes adatainak továbbítása esetén - azadattovábbítás jogalapjáról és címzettjéről.

A tájékoztatásingyenes, ha a tájékoztatást kérő a folyó évben azonos területrevonatkozó tájékoztatási kérelmet az Adatkezelőhöz még nem nyújtott be.Egyéb esetben az Adatkezelő költségtérítést állapít meg, azzal, hogy amár megfizetett költségtérítést vissza kell téríteni, ha az adatokatjogellenesen kezelték, vagy a tájékoztatás kérése helyesbítéshezvezetett.

Az Adatkezelő az adattovábbítás jogszerűségénekellenőrzése, valamint az érintett tájékoztatása céljából adattovábbításinyilvántartást vezet, amely tartalmazza az általa kezelt személyesadatok továbbításának időpontját, az adattovábbítás jogalapját éscímzettjét, a továbbított személyes adatok körének meghatározását,valamint az adatkezelést előíró jogszabályban meghatározott egyébadatokat.

A Szolgáltató az adatvédelmi incidenssel kapcsolatosintézkedések ellenőrzése, valamint az Érintett tájékoztatása céljábóladatvédelmi incidens nyilvántartást vezet, amely tartalmazza az Érintettszemélyes adatok körét, az adatvédelmi incidenssel Érintettek körét ésszámát, az adatvédelmi incidens időpontját, körülményeit, hatásait és azelhárítására megtett intézkedéseket, valamint az adatkezelést előírójogszabályban meghatározott egyéb adatokat.

9.3 Az Érintett bármikor jogosult a helytelenül rögzített adatainak helyesbítését vagy azok törlését kérni. Az ilyen irányú kérését írásban kell benyújtania postai vagyelektronikus levél formájában. A Szolgáltató a kérelem beérkezésétőlszámított 3 munkanapon belül törli az adatokat, ez esetben azok nemlesznek újra helyreállíthatók. A törlés nem vonatkozik a jogszabály (pl.számviteli szabályozás) alapján szükséges adatkezelésekre, azokatSzolgáltató a szükséges időtartamig megőrzi.

9.4 Az Érintett kérheti továbbá, adatainak zárolását és az adatainak továbbítását másik adatkezelő számára. A Szolgáltató zárolja a személyes adatot, haaz érintett ezt kéri, vagy ha a rendelkezésére álló információk alapjánfeltételezhető, hogy a törlés sértené az Érintett jogos érdekeit. Az ígyzárolt személyes adat kizárólag addig kezelhető, ameddig fennáll azadatkezelési cél, amely a személyes adat törlését kizárta.

Ahelyesbítésről, a zárolásról és a törlésről az Érintettet, továbbámindazokat értesíteni kell, akiknek korábban az adatot adatkezeléscéljára továbbították. Az értesítés mellőzhető, ha ez az adatkezeléscéljára való tekintettel az Érintett jogos érdekét nem sérti.
Ha aSzolgáltató az Érintett helyesbítés, zárolás vagy törlés iránti kérelmétnem teljesíti, a kérelem kézhezvételét követő 30 napon belül írásbanközli a helyesbítés, zárolás vagy törlés iránti kérelem elutasításánakténybeli és jogi indokait.

Az Érintett továbbá az 9.5. pontban megjelölt kapcsolattartási címek egyikén juttathatja el az Adatkezelő számára az alábbiakat:

  • kérhetiadatainak átadását másik adatkezelőnek, amennyiben az adatkezelésszerződésen vagy hozzájáruláson alapul és a Szolgáltató automatizálteljárás keretében kezeli.
  • rendelkezhet a korábban az adatkezeléshez adott hozzájárulásának visszavonásáról

Az Érintett tiltakozhat személyes adatának kezelése ellen. Szolgáltató a tiltakozást a kérelembenyújtásától számított legrövidebb időn belül, de legfeljebb 15 napalatt megvizsgálja, annak megalapozottsága kérdésében döntést hoz, ésdöntéséről a kérelmezőt írásban tájékoztatja. . A helyesbítés, törlésvagy zárolás iránti kérelem elutasítása esetén az Adatkezelőtájékoztatja az Érintettet a bírósági jogorvoslat, továbbá a Hatósághozfordulás lehetőségéről.

Adatbiztonsági intézkedésekről szóló tájékoztatás:
Adatkezelőgondoskodik az alapértelmezett és beépített adatvédelemről. Ennekérdekében az Adatkezelő megfelelő technikai és szervezési intézkedéseketalkalmaz annak érdekében, hogy:

  • az adatokhoz való hozzáférést pontosan szabályozza;
  • csakolyan személyeknek engedélyezze a hozzáférést, akiknek az adat az azzalvaló feladat elvégzése érdekében szükséges, és ekkor is csak azonadatokhoz lehessen hozzáférni, mely minimálisan szükséges a feladatellátásához;
  • az általa megbízott adatfeldolgozókatkörültekintően válassza ki, és megfelelő adatfeldolgozói szerződésselgondoskodjon az adatok biztonságáról;
  • gondoskodik a kezelt adatok változatlanságáról (adatintegritás), hitelességéről és védelméről.

AzAdatkezelő ésszerű mértékű fizikai, műszaki és szervezeti biztonságiintézkedéseket alkalmaz az Érintett adatok védelmére, különösen azoknak avéletlen, illetéktelen, törvénytelen megsemmisítése, elvesztése,megváltoztatása, továbbadása, felhasználása, elérése vagy feldolgozásaellen. Az Adatkezelő a személyes adatokhoz való ismert, és az érintettrenézve magas kockázattal járó illetéktelen hozzáférés vagy azokfelhasználása esetén haladéktalanul értesíti az Érintettet.

AzAdatkezelő, amennyiben Érintett adat továbbítása szükséges, gondoskodik atovábbított adatok megfelelő védelméről, például az adatállománytitkosításával. Az Adatkezelő a harmadik személyek által megvalósítottÉrintett adatkezelésért teljes körű felelősséggel tartozik.

AzAdatkezelő megfelelő és rendszeres biztonsági mentésekkel is gondoskodikarról, hogy az Érintett adatai a megsemmisüléssel vagy elvesztésselszemben védve legyenek.

9.5 Az érintett a jogait az alábbi elérhetőségeken gyakorolhatja:
Levelezési cím: E.C. Energia Centrum Kft., 4300 Nyírbátor, Kossuth Lajos utca 17.
Email cím: info@energikus.hu
Az Érintett bármely, az adatkezeléssel kapcsolatos kérdéssel, illetve észrevétellel a Szolgáltató munkatársához fordulhat a 9.5 pontban elérhetőségeken keresztül.

9.6 Az Érintett a GDPR, az Info.tv., valamint a Polgári Törvénykönyv (2013. évi V. törvény) alapján

  • Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatósághoz (1125 Budapest, Szilágyi Erzsébet fasor 22/c.; www.naih.hu) fordulhat vagy

  • Bíróság előtt érvényesítheti jogait.


9.7 Amennyiben az Érintett szolgáltatás igénybevételéhez, a regisztráció során, a hírlevél feliratkozáskor harmadik fél adatait adta meg vagy a Weboldal használata során bármilyen módon kárt okozott, a Szolgáltató jogosult az Érintettel szembeni kártérítés érvényesítésére. A Szolgáltató ilyen esetben minden tőle telhető segítséget megad az eljáró hatóságoknak a jogsértő személy személyazonosságának megállapítása céljából.