Menü

A napelem és mezőgazdaság szimbiózisa

2018. május 04
4216

Energia: Fehérjéből vagy napsugárból?

Földünk egyre zsúfoltabbá válik, a növekvő igények és a szűkösség farkasszemet néz egymással. Az értékes és termékeny területek alternatív erőforrás kitermelésére vagy élelmiszertermelésre való befogása igencsak komoly dilemmává nőtte ki magát az elmúlt években. Ráadásul a napelem rendszer ár megtérülése körüli kérdések sem csitultak túlságosan. A tudomány ezért igyekszik minél kreatívabb ötletekkel feloldani a két tábor közötti feszültséget.

 

napelem park és a mezőgazdaság kapcsolata

A napelemek hódító útjukra léptek


Szárnyaló gondolatok

A napelemes rendszerek az igazán hatékony munkavégzéshez nagy területet követelnek. Bűverejük azonban sosem méretükből, sokkal inkább belső természetükből fakad. A napelem rendszerekben rejlő potenciál kiaknázása különös elgondolásokra ösztönzi a területszegény és energiaéhes gazdaságokat, amelyek között a fotovoltaikus (napelemes) mezőgazdasági napelem park már csak hab a tortán.

 

Mezőgazdasági napelempark: Helykihasználás felsőfokon

A németországi Fraunhofer Intézet napelem rendszerekkel foglalkozó részlegének kutatói egy szenzációs kísérlettel álltak elő. A mezőgazdaság és a napelemek összeférhetőségét igyekeztek feltérképezni egy a német, svájvi és lichtensteini határ mentén elfekvő mezőgazdasági területen. Ehhez napelem panelekkel terítették be a szántóföld egy részét, ügyelve, hogy azok ne akadályozzák a termelés zavartalanságát. Egy év elteltével azt tapasztalták, hogy ez a szokatlan, kombinált állapot tökéletes szimbiózist eredményezett. A talaj termőképessége nemhogy romlott, hanem jelentősen javult.

 

helygazdaságos mezőgazdasági napelem rendszer park

Fenntartható és gazdaságos együttműködés

 

Kedvező hozamok és napelem rendszer ár

A kísérlet során a szabadég alatt cseperedett társaikhoz képest a napelemek védő szárnyai alatt fejlődő növényeknél minimális hozamkiesést tapasztaltak. A panelekkel ingyen előállított energia pedig jó szolgálatot tett a megfigyelt gazdaság elektronikus berendezéseinek üzemeltetésénél. Ez a hatékonyság a napelem rendszer ár megtérülését is felgyorsíthatja. Ugyan a kezdeményezés még a tesztelés fázisában van, a kezdeti eredmények mindenesetre igen bíztatóak.

 

Tekintse meg napelem rendszer kínálatunkat!