Menü

ESŐBŐL TERMEL ÁRAMOT AZ ÚJ NAPELEM RENDSZER

2017. augusztus 16
4484
esőből energia napelem rendszer ár

Gondolhatnánk, hogy a napelem rendszer csak és kizárólag verőfényes napsütésben működik. Hiszen a napelemes rendszer lényege, hogy cellák segítségével alakítja át a napfényt elektromos árammá. Nyilvánvaló, hogy minél jobban süt a nap, annál több áramot sikerül előállítani. Azonban mi történik akkor, ha be van borulva, netán esik az eső? A napelem rendszer akkor is tud áramot termelni a visszaverődött, átszűrődő napfény hatására.

 

esőből áramot termelő napelem rendszer ár

 

 

De kínai tudósok ezt sem bízzák a véletlenre

 

Napelem, rendszer, ár: a megfelelő szakemberekkel már könnyedén kivitelezhető. Kínai tudósok olyan megoldással rukkoltak elő készítettek, amely képes az esőből is villamos energiát előállítani. A 6,53 százalékos hatékonyságú panelek így borús, esős időjárás esetén is képesek villamos energiát termelni. A módszer hihetetlen tényen alapul: az esővíz nem tiszta. Ennek következtében pedig arra jutottak, hogy a cseppek egyebek mellett nátrium és kálcium pozitív töltésű ionokat, valamint ammóniát is tartalmaznak. Megfigyelték, hogy amikor az esőcsepp a napelem felületére hullik, a létrejövő víz-, illetve a grafénréteg közötti energiakülönbség kellően erős ahhoz, hogy elektromosságot generáljon. Az új, minden időben használható napelem fejlesztése egyelőre még csupán kísérleti fázisban van. A csingtaoi Ocean University of China, valamint a kunmingi Yunnan Normal University kutatói számára az egyik legnagyobb kihívást az jelenti, hogy az esővíz egészen alacsony koncentrációban tartalmazza a szükséges ionokat, így egyelőre nagymértékű áramot nem lehet termelni a technológiával.

 

napelem rendszer amely esőben is működik

 

 

A ceruzákban is alkalmazott grafitból készíthető grafént szenzációs felfedezésként tartják számon, amely tulajdonképpen egy atom vastagságú grafitréteg méhsejt alakú rácsozattal. Ez az anyag, melynek számos pozitív tulajdonsága van, többek között rendkívül szilárd és kiváló vezetőképességgel is rendelkezik, a megújuló energia felhasználásában is fontos szerepet játszhat a jövőben. A napelemes rendszerek árai már hazánkban sincsenek az egekben, ezért érdemes megfontolni, hiszen a megújuló energia és a tudatos környezetre figyelés hazánkban is egyre fontosabb.