Menü

Mi micsoda: napelem vagy napkollektor?

2018. május 12
4192

A fosszilis energiahordozók szűkössége, a túlzott felhasználásukból adódó fokozódó környezeti illetve népegészségügyi problémák hatékony megoldásért kiáltanak. A tiszta forrásból származó (vagyis környezetbarát) energiaforrásokat hasznosíthatóvá tevő technológiák ezzel párhuzamosan egyre inkább reflektorfénybe kerülnek. A napelem rendszer ár egyre többünknek kerül kitermelhető közelségbe. Az alternatív energiaforrások legjelesebb képviselői között ott vannak a napelemek -, illetve a napkollektorok.

 

napelem rendszerrel az egészségesebb környezetért

Tökéletes összhang az igények és lehetőségek között



A napelem rendszer ára mérvadó, de nem az egyetlen tényező, ami beleszól választásunkba. A napkollektor és a napelem fogalma közötti félreértések tisztázása is fontos, hogy a döntés pillanatában legjobb tudásunkkal a kezünkben vághassunk bele egy jövőt rengető beruházásba.

 

napelem és napkollektor különbségek


Mégis mi az azonos-és mi a különbség a napelem és napkollektor között?
Olvasson tovább!

 

1. Azonos rendeltetés

Mind a napkollektor, mind a napelem a megújuló energia felhasználás legismertebb szószólói. Az energiafüggőség mérséklésében nyújtanak segítő kezet.

2. Eltérő felhasználási kör

A napkollektoros rendszer a földgáztelepek, a napelemes rendszer pedig az atom-, illetve szénerőművek szerepének részbeni kiváltására szolgál.  

3. Eltér a működési elveiben

A napkollektoros rendszer egy közvetítő folyadék és a napsugarak együttműködésében hőenergiával, a napelemes rendszer a napsugarak elnyelésével és egy inverter közreműködésével, váltóárammal lát el bennünket.

5. Más hatásfok jellemzi mindkét rendszert

Az eltérés főképp az egységnyi felületre jutó hatásfokban megnyilvánuló különbségből adódik. A hő formájában történő hasznosítás jobb hatásfokkal ruházza fel a napkollektorokat, így itt a kevesebb több elv érvényesül a helykihasználásnál.

6. Évente 1 alkalommal a napkollektort, és a napelemes rendszert is karban kell tartani

A napkollektoros rendszerek finomhangoltságukból fakadóan picivel több gondoskodást igényelnek, mint napelemes társaik. Ez azt jelenti, hogy célszerű évente egyszer egy karbantartást beiktatni a fagyálló keverék és a nyomás ellenőrzésére.
A napelemnél a felület takarítása jöhet szóba. A wifi-s berendezések és a rendszer szíve, az inverter segít a teljesítménykövetésben. Jól nyomon követhetővé teszik a volumen-, így a rendszer teljesítményének változását.

 

Tekintse meg napelem rendszer kínálatunkat!