Menü

Napelemerőműtelepítés mezőgazdasági hasznosítással

2018. április 28
4524

Miért energiát termeljünk élelmiszer helyett?

Ez a kérdés új perspektívákat nyithat meg azok előtt, akik nyitottak a változásra és kellő figyelemmel és érdeklődéssel figyelik a jelen megújulását.

 

Egy gyors számítás, hogy miért is éri meg napelem rendszereket építeni?

Egy hektár termőterület éves bevétele akár 180-200 ezer forint, intenzív fóliás növénytermesztéssel 2-6 millió forint azonban naperőmű telepítésével a jelenlegi áramátvételi árak szerint 16 millió forint. Feltehetjük magunkban a kérdést, hogy ma mi éri meg beruházás szempontjából ezen tények alapján?
A tervezett napelempark létesítéséhez kormányrendelet szerinti jogerő villamosenergia-ipari építésügyi hatósági engedély szükséges. Továbbá helyi járási hivatal földhivatali osztályától igényelhetünk engedélyt. Sok minden indokolhatja, hogy termőföldünkön ne élelmiszert, hanem napelem parkot létesítsünk – ilyen kiemelt indok lehet, ha a termőföld közelében található megfelelő nagyfeszültségű hálózat.
Ha pedig a helyi energiaigény kielégítésre keresünk környezetbarát megoldást, akkor napelem rendszer ár kalkulátorunk segít meghatározni, hogy mekkora beruházásra van szükség a megfelelő működéshez.

 

Kizárja-e a napelempark a mezőgazdasági munkát ugyanazon a területen?

A japánok gombát termesztenek a napelem panelek alatt – ezzel némi plusz bevételt generálnak amellett, hogy a napelempark teljes wattszámmal működik a növekvő gombák felett. Szlovákiában, juhokat tenyésztenek, amelyek lelegelik a felesleges füvet a panelpark területén. Egyéb zöldségféléket is termeszthetünk – karfiol, spenót, bab stb. Részleges árnyékban történő zöldségtermesztés előnye, hogy nem igényel gyakori öntözést, illetve hosszabb ideig nőhetnek így a növények.


napelemerőmű építés napelem rendszer ár

 

Napelem rendszer kiépítéséhez keressen alternatív finanszírozási megoldásokat

Nyilvánvalóan egy napelem park létesítése nem egyszerű és olcsó feladat, viszont léteznek alternatív megoldások ez ügy kapcsán – országos és regionális pályázatok, melyek kamatmentes kölcsönt nyújtanak, minimális önerő befektetése mellett.

Ha Önben is felmerült már a gondolat, hogy naperőművek mellett más hasznos mezőgazdasági tevékenységet végezzen egyazon helyen, keressen fel bátran bennünket ingyenes árajánlatunkért!