Menü

Úttörés a TeslávalTeherfuvarozás napenergia segítésével

2018. február 26
3927
Tesla teherfuvarozás napenergia

Úttörés a Teslával

Teherfuvarozás napenergia segítésével

 

Manapság egyre elterjedtebb a napelemkollektorok használata. Mára már jóval hatékonyabb napelemek állnak rendelkezésünkre, amelyek jelentősebb mennyiségű energiát képesek előállítani.  Megemlítendő a napelem rendszer ár értékintervalluma egyre kedvezőbbé válik az elmúlt években – nem számít már luxusterméknek.

A Teslánál forradalmasították a teherfuvarozást – bejelentették, a Tesla Semi elektromos kamiont, mely teljes egészében elektromos energiával működik.  Dízeles ellenfeleivel szemben – amelyek több mint egy perc alatt képesek felgyorsulni 100 km/h-ra- a Tesla kamionja, mindössze 20 másodperc alatt képes ugyanerre a teljesítményre, méghozzá 40 tonnás rakománnyal együtt!
A Tesla kamionba épített akkumulátorai egy feltöltéssel akár 800 km megtételét is képesek nyújtani -  ez jóval felülmúlja az eddigi elképzeléseket.

Egy dízellel működő kamion üzemeltetési költsége egy mérföldre nagyjából 1 dollár Amerikában, viszont a Tesla járművénél ez az összeg mindössze 0,4 dollárra csökken.  Ezzel jelentős összegeket spórolhatnak meg a különböző fuvarozási cégek.  Ennek bizonyítékául szolgál, hogy az elektromos energia jóval olcsóbb, mint a dízel így egy év alatt, több mint 200 ezer dollár spórolható meg egyetlen Tesla kamionnal, ami kiváltja a jármű árát.

 

elektromos hajtású kamion

 

 

Maga a Tesla Semi jóval könnyebb, mint egy átlagos kamion – így növelhető a szállítandó rakomány tömege, mivelhogy a jármű összsúlya korlátozás alatt áll.  A teherfuvarozás olyan üzletág, amelyben minden másodperc értékes –ezért a Tesla Semi töltési ideje az új technológiának köszönhetően mindössze harminc percet vesz igénybe – egy töltés, mint ahogy már fent említetésre került 800 km megtételét biztosítja.

A Tesla megmutatta a napenergia felhasználásának egy újabb módját. A kérdés az, hogy  azok a sofőrök, akik hozzászoktak a dízel hajtású járművekhez, képesek-e alkalmazkodni a jövő járműveihez?