Menü

Napelem akció 2018: lássunk tisztán

2018. június 21
4590
csökkentse kiadásait napelem akcióval 2018-ban is

 

1. Áramtermelés

A KSH felmérése szerint az elmúlt 16 évben (2000-2016) egy normál háztartás évi villamosenergia-fogyasztása 2000-2200 kWh körül alakult. Egy 1 kW teljesítményű napelem rendszer, megfelelő tájolás és dőlésszög mellett (a napsütötte órák száma, a beszerelés feltételei és precizítása is befolyásoló tényező) körülbelül 900-1100 kWh villamos energiát képes éves szinten “kinyerni” háztartásunk számára. Vagyis, nagyjából egy 3 kW-os rendszerrel már fedezni tudjuk energiaszükségletünket. Ez az érték nemcsak országosan, de Nyíregyházán is hozható. A területen a napsütötte órák száma ugyanis igen kedvezően alakul.

 

2. Termékdíj csökkenés

A környezetvédelmi termékdíj törvény módosítása eredményeképp 2018 január 1-jétől 57 forintra mérséklődött a napelemek után kilogrammonként fizetendő termékdíj összege. A termékdíj csökkentés némi mérséklést vihet a napelem rendszer árába. Egy napelem panel súlya általános 17-20 kilógramm között, a fizetendő termékdíj így 969-1140 Ft körül alakul. 

 

kezdje a spórolást az elektromos áramnál napelem akció 2018
Igenis minden forint számít


2. Elosztói alapdíj és elosztói teljesítménydíj

A közműhálózatra csatlakozás költsége a napelemmel felvértezett háztartásokat is érinti, ami egy 153 Ft-os havi elosztói alapdíjban nyílvánul meg. A 2017-ben bevezetett elosztói teljesítménydíj azonban kizárólag a 4 kW teljesítmény feletti, vagyis évi 4000 kilowattóra teljesítményt meghaladó részt érinti. Fentebb leírtuk, egy átlagos magyar háztartás energiaigénye évente 2000-2200 kWh, tehát a megújuló alapon termelt áram fogyasztásánál még mindig helytálló az ingyenesség és az éves szaldó elszámolásból eredő előnyök.

 

3. Növeli az ingatlan értékét 

Tiszta energiát szolgáltató technológiával a háztetőn egy ingatlan sokkal nagyobb értéket képvisel, mint napelem-mentes társai. A rendszer könnyedén áttelepíthető, ha költözésnél szeretné új otthonában is élvezni a napelem rendszer társaságát. Költségvetési intézmények esetében támogatás segítségével megvalósuló kiépítésnél a fenntartási időszak (5 év) letelte után érvényes ugyanez.
Mindezek után nincs más hátra csak felkeresni bennünket, hogy megbeszélhessük a részleteket! Ne maradjon ki Ön se a jóból. A GINOP 8.4.1/A-17 Lakóépületek energiahatékonyságának és megújuló energia felhasználásának növelését célzó hitelprogram és a napelem akció 2018-ban is elérhető közelségbe hozza Önnek a napelem rendszert.