Menü

Naprakész napkollektor

2018. május 25
5298

Döntésnél a napelem rendszer ár mellett a használat komfortossága is górcső alá kerülhet. A napkollektor és a napelem összehasonlítási szempontjai között gyakran megjelenik azok karbantartási igénye. Fontos tisztában lennünk, hogy milyen karbantartási feladatokkal is kell majd leginkább számolnunk.

A napelemes rendszerek ápolása

A napelemes rendszereknél főként felület tisztításról beszélünk. A felületen megülő por ugyanis visszafoghatja a rendszer teljesítményét, hatékonyságát. Tisztításuk igazán egyszerű, kis utánajárással komolyabb szakértelem nélkül magunk is elvégezhetjük. De mi a helyzet a napkollektornál?

 

napelem tisztítás

A por a hatékonyság ellen hat


A napkollektoros rendszerek ápolása

A telepített rendszerek, így a napkollektoros rendszerek is kiépítésüket követően azonnal szolgálatba állnak. Innentől kezdve legyen dermesztő hideg vagy fagyi olvasztó hőség, a munka nem állhat le. Ahhoz, hogy a napsugarak hőenergiájának közvetítése zökkenőmentesen történhessen, érdemes évente –kétévente legalább egyszer beiktatnunk egy karbantartást.

 

Napelemes rendszerek karbanartása



A fagyálló folyadék

A napkollektorok szívükön, jobban mondva vákuumcsöveiken viselik nemcsak a környezet, de az Ön egészségének sorsát is. A közvetítő közegként használt fagyálló keverék ugyanis nemhogy nem mérgező, de egy természetes úton lebomló propilén glikol-víz keverék. A napelem rendszer ár megtérülésénél ez is sokat számíthat.

 

Van ami egyedül is megy: Kémhatás mérése

Amennyiben szakszerűen történt az első beüzemelés előtt a fagyálló keverék betöltése a rendszerbe, úgy elég időközönként (2-3 évente) leellenőriznünk, hogy a keverék pH értéke a megfelelő határértékek között mozog-e (7-7,5 pH). Ezt egyszerűen úgy tehetjük meg, hogy a biztonsági szelepen keresztül kimerünk egy keveset a fagyálló keverékből, majd pH-mérési érték csíkok segítségével meghatározzuk annak kémhatását.

 

hatékonyság felsőfokon

A kémhatás a keverék hatékonyságának fokmérője

 

Meddig keringtethető ugyanaz a fagyálló keverék?

A pH ellenőrzésével pontos képet kapunk a fagyálló keverék életképességéről, így arról is mikor érdemes azt lecserélnünk. Ennek akkor jön el az ideje, amikor a kémhatás kibillen az elfogadott határérték tartományból.

 

Mire figyeljünk még?

A megbízható működésért vessünk egy pillantást a rendszerben uralkodó nyomásra is, és amennyiben szükséges, töltsünk rá.

címkék: