Menü

25 évre tervezik az új napelemes termelőt

2017. december 20
4026
napelem rendszer kiépítése

Legalább 25 éves időtartamra tervezik azt a napelemes termelőt, amelyet Békés megye és Hajdú-Bihar megye határán állítanak majd fel. A Magyar Villamos Művek Zrt. Körösújfalun építi meg az erőművet.

 

Minden szempontból ideális

 

Az 500 fős településen várhatóan 2018 első negyedévében készül majd el a napelem rendszer. Közel 2000 panelből áll majd, amely segíti a megújuló energia megtermelését. A környezetbarát energiatermelő a település régi, kihasználatlan sportpályáján terül majd el, ami a beruházó szerint mind jogilag, mind pedig műszaki szempontok alapján ideális választás.

 

Rengeteg energiát termel majd meg

 

A napelemek élettartamát minimum 25 évre tervezik, az erőmű teljesítménye pedig 0,5 megawatt lesz. Éves szinten így több száz megawattórányi villamos energiát tud majd megtermelni, amelyet értékesíteni is fognak. A napelem használata továbbá nem csupán környezetbarát lesz, hanem csökkentheti országunkban a szén-dioxid által okozott megbetegedéseket is. Mivel csökken a károsanyag-kibocsátás, kevesebb szennyeződés jut majd a levegőbe.

 

Napelem, rendszer, ár

 

A terület bérleti díja kiszámítható és állandó bevételt jelent Körösújfalu számára. A beruházás pedig teljesen környezetbarát, hiszen a napelem rendszer által előállított zöldenergia nem szennyez.
A beruházás 35 százalékát Európai Uniós támogatásból, a maradék részt pedig saját tőkéből finanszírozza a Magyar Villamos Művek Zrt. Magyarországon több helyen is keresik a hasonló pályázati lehetőségeket, hiszen a megújuló energia felhasználása egyre népszerűbb és tudatosabb fejlesztésnek minősül.
A napelem, rendszer, ár és a környezettudatosság kéz a kézben járnak. Hazánkban is egyre nagyobb igény van a napelemes rendszerek kiépítésére, legyen szó vállalatokról, parkokról, intézményekről vagy magánszemélyekről. Ez a fejlődés pedig gazdaságilag is érezteti hatását, ugyanis rengeteg energiát lehet ezáltal megspórolni.
A hamarosan elkészülő napelemes rendszer pedig remélhetőleg megtermeli majd azt a mennyiségű energiát, amelyet várnak tőle.