Menü

NAPENERGIA SZOLGÁLATÁBAN A SZÉNBÁNYÁK

2017. augusztus 23
4403
napenergia szolgálatában a szénbányák

A napenergia szolgálata már hazánkban is egyre megszokottabb, azonban még mindig rengeteg tévhit kering körülötte. Ráadásul a folyamatos újításoknak köszönhetően a fejlődés sosem áll meg. Németország ellenben kiválóan és tudatosan állítja elő a megújuló energiát. Nemrégiben eldöntötték, hogy meglepő funkciót kap majd egy szénbánya.  A napelem rendszer ára megfizethető, de tudatos felhasználással hatalmas felfedezéseket is tehetünk.

 

szénybánya hasznosítása

 

Munkahelyeket is teremtenek a fejlesztéssel

 

Az észak-rajna-vesztfáliai Prosper-Haniel szénbánya a jövőben a nap- és szélenergiából megtermelt villamos energia tárolására szolgál majd. A bányában 200 megawattos erőművet alakítanak ki. A szivattyús-tározós erőmű közel 1 millió köbméteres kapacitása több mint 400 ezer háztartást fog ellátni a jövőben – jelentette be Hannelore Kraft, a tartomány kormányzója. A Bottrop nevű település határában 1974-ben megnyitott bánya a terv szerint kimagasló szerepet is játszhat majd a zavartalan áramellátás biztosításában, különösen, amikor nem fúj a szél, illetve nem süt a nap. Ezen kívül az egykori bánya rengeteg új munkahelyet is biztosít majd egy olyan vidéken, ahol szükség is van rá. Tény, hogy Észak-Rajna-Vesztfáliában állítják elő Németország áramtermelésének közel harmadát, többnyire ősrégi szénerőművekben. Az ország számos ilyen jellegű vállalatának székhelye is ezen a vidéken található, például az RWE vagy az E.On, ami számunkra sem ismeretlen. A Prosper-Haniel projekt megvalósításában a Duisburg-Esseni Egyetem mellett a bányatulajdonos RAG is részt vesz, mint leendő befektető.

 

átalakítás a megújuló energia tárolására

 

 

Követik még hasonló elképzelések

 

Az elképzelések szerint az ilyen jellegű megvalósításokat több egykori bánya esetében is követni fogják, hiszen a német energiapolitika alapján a megújuló energia fokozott felhasználása egyre több energiatároló létrehozását is szükségessé teszi. Azonban a továbbra is alacsony villamos energia nagykereskedelmi árai felgyorsítják az idősebb német szénerőművek bezárását is. Napelem, rendszer, ár a megújuló energia szolgálatában.