Menü

A naperőműpiac robbanása Magyarországon Valóban nehezen kezelhető az ügy?

2018. február 02
3951
 naperőműpiac Magyarországon

A naperőműpiac robbanása Magyarországon

Valóban nehezen kezelhető az ügy?


 

Tavaly, év végén zárult a KÁT - kérelmek benyújtása - közel 2400 naperőmű létrehozására vonatkozó pályázat érkezett be, ami 2 gigawatt kapacitásra vonatkozott.  Becslések szerint ennek körülbelül 30-50%-a valósulhat meg mindössze.  Ez körülbelül 600-900 megawatt energiát jelenthet, ami megfelel a várakozásoknak.
Ezen projektek többsége 2017/2018-as évben megvalósul, egy kisebb hányada pedig az azt követő évre tolódik. A becslés alsó értéke 200 megawattal számolva erre a három évre már önmagában is jóval több, mint a 2015-2016-os idényben.

A folyamat elindult – a piac növekszik, ez pedig mindenképp elkönyvelhető pozitív eredményként. Azonban a magyar cégek ekkora növekedéssel nem tudnak mit kezdeni – ezért egyre több nemzetközi vállalat tud belépni a piacra, illetve sok számos külföldi cég szerepel a magyar erőmű tulajdonosok között.

 

napelem rendszer pályázatok

 


A haza piac azért sem tud megbirkózni ezzel, mert átlagosan 10-20 megawatt évenkénti növekedéssel számoltak, most pedig ennek 10-20 szorosát kell létrehozniuk 1-2 év alatt.  A tapasztalat és a szaktudás kiemelten fontos – a jelenlegi naperőművet építő magyar cégek korábban napelemeket telepítettek háztetőkre, jobb esetben már építettek egy-két erőművet is.  Így most szerzik meg a jövőben szükséges tapasztalatot és szaktudást.
4-5 év múlva várható az, hogy ezek a cégek elérik azt a szintet, amellyel már rendelkezik a német konkurens cégek.

Jelenleg világpiaci probléma áll fent a napelemrendszereknél, mivel az USA-ban, Donald Trump elnök felvetette, hogy megszűnteti a napelemrendszerre vonatkozó adó-jóváírási rendszert.
Ennek következtében mindenki azon van, hogy rövid időn belül naperőművet létesítsen.
A komoly piac így ragadozóvá válik – magához veszi a jelenlévő kínálat legnagyobb részét, a következő hónapokban a jobb minőséggel rendelkező panelek hiánycikké válnak.

Ennek következtében számolhatunk azzal, hogy a napelem rendszer ár  emelkedésnek indul.