Menü

Csak nyerhet Magyarország a napenergiával

2017. december 11
4066
napelem rendszer ár előnyei Magyarországon

A megújuló energia nem csupán gazdasági megfontolásokból lehet kedvező ( hiszen kevesebb áramot kell felhasználni ), hanem a környezettudatosság fontosságában is szerepet játszik. A klímaváltozás egyik fő okozójának ugyanis a szén-dioxid kibocsátást tartják.
A Stanford Egyetem kutatói 139 országot vizsgáltak – köztük Magyarországot is -, hogy milyen hatással járna a teljes energia átmenet.

 

 

Rengeteg előnyt tapasztaltak a kutatók

 

Az egyetem kutatói szerint a fosszilis tüzelők leváltása a megújuló energiaforrásokra több előnnyel is járna:
-    A fosszilis energiahordozók visszaesése ( például bányászat ) jelentősen megnövelné az energiabüdzsét
-    Az e-mobilitással csökkenne az energiaigény
-    Több munkahely keletkezne
-    Több millió halálesetet lehetne megelőzni ( szén-dioxid okozta megbetegedések )

 

 

Napelem, rendszer, ár: zöldenergia a javuló életminőségért

 

A szakemberek szerint a javuló életminőség, a növekvő várható élettartam gazdaságilag is megnövelné Magyarország büdzséjét. Hazánk még messze jár attól, hogy elérjük a száz százalékban megújuló energia használatát. Ráadásul a szomszédos országok ( Románia, Szlovákia, Ausztria, Ukrajna, Szerbia és Horvátország ) is megelőznek minket a zöldenergia termelésében és felhasználásában.

A napelem rendszerek nagyobb elterjedése a fogyasztók számára is hatalmas előnyökkel járna: csökkennének a légszennyezés okozta megbetegedések és halálozások, az egészségügyi költségek, lelassulna az éghajlat változás, illetve az energiaköltségekben is megtakarítást jelentene az országnak.

A 139 vizsgált ország közül egyébként Magyarország a 85. helyen végzett a Stanford Egyetem kutatásában, ami azt jelenti, hogy van még mit tanulnunk az előttünk járó országok zöldenergia felhasználási szokásaiból.

Napelem, rendszer, ár: a megújuló energia termelése és felhasználása nem csupán a környezetre van jó hatással, hanem az emberi szervezetre is. Ráadásul hosszútávon megtérülő befektetés lehet.

Magyarország teljes átállása a megújuló energiára azonban még biztosan várat magára.

 

címkék: