Menü

HOL ÁLL MAGYARORSZÁG AZ ENERGETIKAI RANGLISTÁN?

2017. augusztus 31
4122
energetikai ranglista napelem rendszer ár

Gondolta volna, hogy a napelemes rendszerek árai már Magyarországon sem megterhelőek? Kellemes meglepetést jelentő 21. helyezést ért el Magyarország a World Economic Forum 127 ország energetikai rendszerét és energiaellátását összehasonlító ranglistáján. Az egységesített listán Magyarország 71 százalékos teljesítményével fejlett országokat is megelőzött, például: Hollandia (33.), Dél-Korea (43.), Japán (45.), az Amerikai Egyesült Államok (52.), Ausztrália (53.), vagy Kína (95.).

 

napelem rendszer ár Magyarországon

 

A rangsorolás különböző szempontjai

 

Az összesítésből olyan általános következtetést lehet levonni, hogy a listán élre tört országon és a végén kullogók között található egyenlőtlenség nagy és egyre erősödik. A Világgazdasági Fórum nemzetközi szervezete 2017- ben már ötödik alkalommal rangsorolja az egyes államokat. Méghozzá abból a szempontból, hogy milyen mértékben képesek a felhasználók számára rendelkezésre bocsátani biztonságos, megfizethető és fenntartható energiát. A listát 18 eltérő szempont alapján állította össze a WEF és az Accenture. Többek között a vizsgálat tárgyát képezte például az energiarendszerek gazdasági növekedéshez való hozzájárulása, az energiabiztonság, illetve a környezeti fenntarthatóság.

 

 

És vajon ki lett az első?

 

 

világ első a napenergia ranglistán

Svájc -> Genf

 

Az összeállítás alapján a világ legfejlettebb, legjobban teljesítő energiarendszerével természetesen Svájc rendelkezik, megelőzve ezzel Norvégiát és Svédországot (80, 79 és 78 százalékos eredmény). Magyarország a középmezőnyben szerepel, miénk a 21. helyezés. Ez egész jó teljesítmény, pláne, hogy nálunk jóval fejlettebb országokat is megelőzünk: Ausztria (6.), Szlovénia (13.), Lettország (17.), Horvátország (18.) és Szlovákia (20.). Ugyanakkor az is meglepő, hogy országunk nagyban függ az importtól is. Az értékelés egyes részei esetének tekintetében Magyarország a legjobb helyezést a villamos energia rendszer kiépítettségére szempontjából érte el.  Az eredmény pozitívabb kicsengésű lett, mint gondoltuk volna. A napelemes rendszerek és áraik is egyre népszerűbbek hazánkban.