Menü

FEJLŐDIK A MAGYAR NAPELEMES PIAC

2017. szeptember 02
4843
magyar napelem rendszer piac ár

Sajnos Magyarország lényeges lemaradást tudhat magáénak a napelemes piacon. Nyugat-Európa olyan mértékben húzott el tőlünk, hogy ezt a hátrányt már nagyon nehéz lesz behoznunk. A zöld, környezetbarát városok külföldön már szinte átlagosnak számítanak, míg itthon egy-egy napelemes gazdaság vagy lakás még mindig újdonságnak számít. Azonban hazánkban is egyre több napelemes rendszert építenek, mely tükrözi az itthoni fejlődést is. Nem meglepő tény, hogy a napelem rendszerek kiépítése főként Budapesten és vonzáskörzetében zajlik. A magyar emberek megújuló energiához való hozzáállása sajnos még sok esetben negatív hangulatú. Nem bíznak a megújuló energiában, pedig már bebizonyosodott, hogy nemcsak hosszú ideig tartó napsütés esetében, hanem borús időben, illetve télen is megállja a helyét.

 

napelem rendszer ár a magyar piacon

 

 

Mi várható a magyar piacon?

 

Az alábbiakban idézünk a Magyar Napelem Napkollektor Szövetség elnöke, Kiss Ernő válaszaiból a bevezetésre kerülő teljesítménydíj várható hatásairól a napelemes piacon. A napelem rendszerek és áraik határozottan egyre versenyképesebben Magyarországon.

 

megújuló energia Magyarországon

 

 

Kiemelte: nem számítottunk új teher bevezetésére a napelemes rendszerek esetében, különösen azért nem, mert hazánkban mindössze 30.000 háztartási méretű napelemes rendszer működik, ami messze elmarad a kedvező napenergia adottságainkból adódó lehetőségeinktől, és az EU országok átlagától. Ellentétben áll az Európai Uniós irányelveknek is, hiszen 2020 december 31-ét követően már csak olyan épületek építhetők, amelyeknek közel nulla az energiaigényük. Az egyik legjobb megoldás lehet a napelemes rendszer hőszivattyús felületfűtéssel kombinálva. Ez a határidő már egészen közeli ahhoz, hogy ma már csak ilyen épületeket építsünk. Ez a rendelkezés azonban pont azokat a családokat sújtja, akik ilyen rendszereket – tehát a 2020-as építészeti eljárásoknak megfelelni akaró otthonokat – teremtenek – fogalmazott.

A napelem, rendszer, ár: a megújuló energia szolgálatában a hazai otthonokban is egyre nagyobb népszerűségnek örvendenek.