Menü

Elon Musk megépítette a világ legnagyobb akkumulátorát A különc feltaláló egyik legújabb dobása

2018. március 02
3895
napelem rendszer pályázat

Elon Musk megépítette a világ legnagyobb akkumulátorát

A különc feltaláló egyik legújabb dobása

 

A Tesla villanyautóit nem kell bemutatnunk senkinek, óriási sikereket könyvelhet el magának a cég. Azonban most újabb dobással írta be magát a legek könyvébe – Ausztráliában a világ legnagyobb akkumulátorát építették meg, amely több mint 100 MW áramot képes tárolni, így már nem kell tartania az ausztrál lakosoknak az esetleges áramkimaradásoktól.

Dél-Ausztráliában 2016 őszén egy vihar ledöntött egy távvezetéket, mire érthető okokból a rendszerek leálltak, voltak olyan területek, amelyek két hétig áram nélkül voltak.  Mivel Ausztrália alapvetően a szénerőművekre van berendezve, így Elon Musk ötlete teljesen új alapokra helyezné az áramellátást – a megújuló energiaforrásokra. Mivel ezek nagyban függnek a természeti tényezőktől, a következő kérdés az volt, hogyan tudnák tárolni. Elon Musk talált erre is választ.

 

a világ legnagyobb akkumlátora

 

A svájci ABB konszernnel együttműködve Elon kijelentette, hogyha egy év alatt nem készül el ez az akkumulátor, akkor nem kell kifizetni számukra az elkészítésével járó költségeket. Ezt tavaly márciusban jelentette be, majd decemberben üzembe helyezték.  A világ legnagyobb akkumulátora nap és szélenergia forrásokból táplálkozik, 129 MW energiát képes eltárolni – ez szükség esetén 30 ezer háztartást jelent – így egy óráig képes ellátni őket.  Nyilvánvalóan az ausztrál lakosok is belátták, hogy a háztartásonkénti egy napelem rendszer mire képes – így nem lenne meglepő, ha ez ügyben lépnék meg a különböző napelem pályázatokat. Egy napkollektor ára közel sem kerül annyiba, mint sokan gondolják - azok a költségek, amelyeket a telepítése elvisz, hamar visszatérítődnek. Egy napelem rendszer kalkulátor segítségével akár mi magunk is kiszámolhatjuk, hogy mennyibe is kerülne, ha saját otthonunkba telepítenénk ezt a rendszert – nyilván hazai keretek és gyártók között.
Nem beszélve arról, hogy így akár a későbbiekben, saját akkumulátorban is gondolkozhatnak, ami ellátja otthonukat a Tesla új találmányán felül.

Dél-Ausztráliában a következő négy évben mintegy 50 ezer háztartást látnak el napelem rendszerekkel, amivel így az áramszükségletek 20 százalékát képesek fedezni. A sikerből kiindulva természetesen a TESLA szállítja majd az ehhez szükséges tárolókapacitást.