Menü

Elektromos tehergépkocsit gyárthatnak a magyarok

2017. december 27
4081
eTruck napelem rendszer ár

A zöldenergia felhasználása hazánkban még gyerekcipőben jár bizonyos külföldi országokhoz képest ( Kína, Amerikai Egyesült Államok ). Azonban évről évre számos fejlődés mutatkozik a téma kapcsán. Magyarország most kellően nagy lépést tehetne a megújuló energia felhasználása terén.

 

Hegyeshalom lenne a zöldenergia mekkája

 

Hegyeshalom közelében épülne az a gyár, ahol naponta háromszáz, elektromos meghajtású nyerges vontató és hozzá tartozó pótkocsi készülne. Ha ez megvalósulna, hazánkban gyártanák a világ első tisztán elektromos meghajtású nyerges vonatóit, illetve a hozzájuk készült pótkocsikat, vagyis eTruck-ot.

 

Túlszárnyalták az elvártat

 

A projekt fejlesztései 2017 júniusában teljesen befejeződtek, a várt eredményeket pedig maximálisan túlszárnyalták. 1200 forintos áramköltséggel képes a kamion a teljes rakomány mellett száz kilométer megtételére – ismertette a részleteket Benke Gábor projektmenedzser.

A járműveket a König Investment Zrt. többségi tulajdonában lévő, 2 százalékban kínai, 5 százalékban pedig magyar eTruck Motor Zrt. gyártja majd. A gyáregységek az ország egész területén elszórva épülnek.

 

Napelem, rendszer, ár: több száz hektáros telken történik a beruházás kivitelezése

 

Hegyeshalom területén, több száz hektáron tervezik a létesítmény megépítését, melyet a tervek szerint idővel bővíteni is fognak. Rengeteg munkahely is létrejön általa, a becslések szerint több ezer, illetve az országos gyáregységek további munkásokat is képesek majd befogadni.

Az előzetes tervek szerint a gyár létrejötte után körülbelül még két év, mire az első kamion elhagyja az épületet. Naponta 300 nyerges vontató és hozzá tartozó pótkocsi készül majd a létesítményben.

Ezeket főként magyar vállalkozásoknak akarnak értékesíteni, azonban a magyar piac stabil megléte mellett az Európai Unió országaiban is megjelennek majd az eTruck-kal.

Napelem, rendszer, ár: az eTruck környezettudatos és korszerű befektetés, amely Magyarországot a zöldenergia felhasználásában jelentősen előrébb sorolhatja a ranglistán.