Menü

HOGYAN MŰKÖDIK TÉLEN A NAPENERGIA?

2017. november 23
6313
napenergia napkollektor napelem rendszer

A napenergia működése nem csak a nyári hónapokban garantált, pedig sokan még mindig úgy gondolják. Ezt a tévhitet azonban nem árt megdönteni, hiszen a napkollektorok a téli időszakban is képesek megújuló energiát előállítani. 

Napelem, rendszer, ár: nézzük, mi is történik a téli időszak alatt napkollektorunkkal.

Hogyan működik?

Amikor a napsütötte nyári időszakban a napelem rendszer több energiát termel meg, mint amennyit felhasználunk, akkor a fennmaradó különbséget visszagenerálja a napelem rendszer a hálózatba. Így tehát a fölöslegesnek gondolt energia sem vész el, hanem tartalékot képez, melyet majd a későbbiek folyamán szabadon fel tudunk majd használni. 

A jól működő napelemes rendszerek a téli hónapokban is ezen az elven működnek. Igaz, hogy nem tudnak annyi zöldenergiát termelni, hogy a nyári időszakban, azonban a kevésbé napsütéses, hideg időben sem kell teljesen nélkülöznünk a megújuló energia felhasználását.

Mire alkalmas a napenergia télen?

A téli, illetve hidegebb időszakokban kiválóan alkalmas lehet napelem rendszerünk például fűtés kiegészítésre, illetve padlófűtésre is. Ráadásul a napelem rendszer beszerelése a téli időszakban is lehetséges. Sokan azt gondolják, hogy csak nyáron, illetve a jó idő beköszöntöttével tudnak napelem rendszereket telepíttetni, azonban ez nem teljesen igaz. Kicsivel több ráfordítást igényel, de a kivitelezés ebben az időszakban is lehetséges. Nem szükséges tehát megvárni a tavaszt vagy a jó időt. 

A napelem rendszer ráadásul a téli időszakokban sem igényel különösebb karbantartást. A tető megfelelő dőlésszöge esetén a ráesett hó is hamar lecsúszik róla, így nem akadályozva a napenergia további termelését. 

Cégünk vákuumcsöves napkollektorokkal dolgozik, melyekben 30 darab vákuumcső sorakozik, ezáltal télen és nyáron egyaránt működőképesek.