Menü

Innovatív megoldások tükrében az E.ON Virtuális áramfióké a jövő?

2018. március 07
4215
napelem rendszer solarcloud

Innovatív megoldások tükrében az E.ON

Virtuális áramfióké a jövő?

 
Az E.ON legújabb innovációs megoldásával felkavarta a napenergia piacot, mivel az első olyan energiavállalattá vált, amely ügyfelei számára energiatárolási megoldást kínál – így búcsút inthetnek az akkumulátoroknak. Mostantól a fotovoltaikus azaz napelemes rendszerek tulajdonosai korlátlan mennyiségű energiát táplálhatnak az E.ON SolarCloud rendszerébe. Ez a virtuális áramfiók bárhonnan elérhetővé válik – így az E.ON a világon elsőként teszi azt lehetővé, hogy  bárhol vagyunk a világban, a saját napelemes rendszerünk által megtermelt áramot fogyasszuk. Ezzel nemcsak energiát spórolunk, hanem a saját napkollektor árát is visszaforgatjuk a családi kasszába.

 

napelem rendszer ár családi házaknál

Napelem rendszer egy családi házon

 

 Maga a tárolási rendszer már egy éve működik, azonban eddig csak az E.ON Aura akkumulátoros rendszerével volt elérhető.  Ez azt jelentette, hogy abban az esetben került csak az „energiafelhőbe” a megtermelt áram, ha már az AURA akkumulátor tárhelye betelt. Az új rendszer a nyilatkozatok alapján egyszerűbb és kényelmesebb – az ügyfeleknek nem kell fizetni a fizikai megvételéért illetve a telepítésért sem, a karbantartást is megspórolják.  Azonban az ügyfelek számára a lehető legkedvezőbb és leghasznosabb funkció minden bizonnyal az, hogy el tudják raktározni a megtermelt energiát, így a téli időszakban a napelem rendszer által generált már meglévő energiát használják fel.


Karsten Wildberger az E.ON igazgatósági tagja a következő nyilatkozatot adta az új napelem rendszerre épülő szolgáltatásról:

„Az E.ON SolarCloud lehetővé teszi, hogy ügyfeleink teljesen ingyen és függetlenül létrehozzák saját személyes energiavilágukat, ami igazán egyedülálló lehetőség. A felhőmegoldás emellett további opciókat nyit meg a hőszivattyúk vagy az elektromos autók tulajdonosai számára is. Ez egyértelművé teszi az elektromos energia jelentőségét olyan területeken, mint a közlekedés és a fűtés. „

Az E.ON ezzel a szolgáltatásával egy komoly piaci potenciált céloz meg – már most a németországi piacon, több mint 1,6 millió napenergia rendszer működik. A cég a Google Sunroof együttműködése keretében gyűjtött adatok alapján legalább 10 millió olyan háztető vagy Németországban, amely alkalmas lehet a későbbiekben a napkollektor kialakítására, így a szolgáltatás telepítésére is.

 

napelem rendszer kiépítés

Napelem rendszer kiépítés


Így felmerül a kérdés, hogy a jövőben ebből kifolyólag az E.ON hirdet-e hazai szinten napelem pályázatot, vagy csak külföldi fejlesztésekben gondolkozik.  Egy napkollektor ára ma már nem megengedhetetlen egy család számára – főleg úgy, hogy ha ez a rendszer Magyarországon is működésre kerül, akkor rengeteg energiát spórolhatunk meg.  A megnövekedett áramfogyasztás télen nagy megterhelést jelent egy család számára – erre valóban megoldást nyújtana a fotovoltaikus rendszer kiépítése.