Menü

NAPELEMES REKORD SVÁJCBAN

2017. október 12
4275
napelem rekord svájcban

Gondolta volna, hogy napelem rendszert akár stadionba is érdemes telepíteni? Svájc gondolta! Ugyanis a Tissot Aréna tetejére telepítették a világ egyik leghatalmasabb naperőművét. A sportlétesítmény egyébként főleg futball és jégkorong mérkőzéseket fogad be, ezen felül pedig található az épületben curlingpálya, étterem, bolt, mozi, illetve fedett közterek is. Már a stadion létesítésénél eldöntötték, hogy erre a célra is fogják használni az épületet, ami igazán tudatos gondolkodásra utal. Napelem, rendszer, ár: hatalmas rekordot döntött Svájc.

Napelem, rendszer, ár: Svájcnak bejött!

A sportstadion tetejére emelt naperőmű kiváló hatékonyságnak örvend, ugyanis egyes közlések szerint körülbelül 500 háztartás fogyasztásának megfelelő áramot termel. A sportkomplexum két futballpályányi területen helyezkedik el, így gondolhatjuk, milyen hatalmas energiát tud termelni. Reméljük, hogy a svájci példa ragadós, hiszen egyre több és több város, illetve ország építi tudatosan a megújuló napenergiát termelő naperőműveket, nemcsak Amerikában, hanem szerencsére Európában is.

A svájci mintaprojekt

A stadion tetején létesített naperőmű Svájcban igazi mintapéldánynak számít, ezen felül pedig további napenergia felhasználására törekednek a jövőben.  A napelem, rendszer, ár: Svájcban tökélyre fejlesztik a környezettudatosságot. A zöldenergia használata egyre nagyobb méreteket ölt, így nem csoda, ha igazi mintának számít az ország. Az 500 átlagos svájci háztartás energia felhasználása pedig példa értékű egész Európának, köztük hazánknak is.

Ezért jó a stadion

Svájc tudatosan használja a megújuló napenergiát, amiről hazánk is példát vehetne. A Biel városában található stadion hatalmas területe rendkívüli energia megtermelésére képes. Ez a létesítmény a legnagyobb a világon, amely integrálta a sportcsarnokokba a megújuló napenergiát. A napelem, rendszer, ár hazai viszonylatban is központi kérdés, azonban a megújuló energia felhasználási területein még van hová fejlődnünk. Látjuk a példát, kövessük!