Menü

ÉPÍTIK A VILÁG LEGNAGYOBB NAPERŐMŰVÉT

2017. szeptember 30
4220
a világ legnagyobb napelem rendszere

Elméletileg már nem sokat kell várni, hiszen a 872 millió dolláros gigaösszegbe kerülő hatalmas naperőmű építései hamarosan elindulhatnak. Az 1177 megawatt kapacitású naperőmű Abu-Dhabiban jön majd létre. A világ legnagyobb naperőműve egy négyzetmérföldnyi területen helyezkedik majd el, ami körülbelül háromszáz futballpálya méretének felel meg. A napelem rendszer ára igencsak magasnak mondható, de mégis a világ legnagyobbjáról beszélünk. Az ország állami tulajdonú közműszolgáltatója, az ADWEA 650 millió dollárt piaci hitelből, míg a fennmaradó 222 millió dollárt saját tőke befektetésével biztosítja.

A 650 millió dolláros hitelt főként állami és nemzetközi kereskedelmi banki forrásokból teremtik elő.

A 25 éves futamidejű kölcsön lehetővé teszi, hogy öt év után akár vissza is fizessék a hitelt. A hitelt a Bank of Tokyo Mitsubishi, a Sumimoto Mitsui Banking Coporation, a Mitsubishi UFJ Trust és a Norinchukin Bank fogja biztosítani a beruházáshoz, míg a fennmaradó 222 millió dollárt az ADWEA, a Marubeni és a JinkoSolar teremti elő. A finanszírozás biztosításával a naperőmű építésének munkálatai hamarosan elkezdődhetnek, ellenben az üzembe állítás időpontja csak valamikor 2019 második felében következhet be a tervek szerint. A speciálisan a projekt üzemeltetésére létrehozott Sweihan PV Power Company 60 százalékban az ADWEA, 20-20 százalékban pedig a Marubeni és a JinkoSolar érdekeltségében áll. Az 1177 megawatt kapacitású erőmű kivitelezésére és üzemeltetésére a japán Marubeni és a kínai JinkoSolar holding alkotta csapatot választották ki. Mivel az ország sivatagos helyzete miatt ritkaság a víz, ezért a turbina hőmérsékletszabályozására léghűtést választottak víz helyett.

A napelem rendszer ár ebben a speciálisnak mondható esetben reális, de kíváncsiak vagyunk a 2019-es határidőre.

Abu-Dhabi fő célja ezzel az építménnyel, hogy növeljék az országban a megújuló energia felhasználását, melyet főként az áramellátásban szeretnének majd hasznosítani. A fölöslegesen megtermelt energia sem fog elveszni, hiszen ezzel tartalékolni akarnak majd a jövőben.