Menü

Szigorú a METÁR – kevesebb beruházás várható

2018. március 13
3977
napelem rendszer beruházás

Szigorú a METÁR – kevesebb beruházás várható

 
Úgy tűnik nem kedvezett azon vállalkozásoknak a tavalyi év, amelyek megújuló energiatermelésükhöz támogatást szerettek volna szerezni.  A napenergia azonban még mindig befutó.
Tavaly, körülbelül 264 támogatási kérelem érkezett be a MEKH-hez (Magyar Energetikai és Közmű-szolgáltatási Hivatal) , amely a megújuló alapú energiatermelés támogatását kérvényezte.
A kérelmek szinte csak napelem rendszerekre vonatkoztak.

A hatalmas zuhanás oka, a magas bázis volt.  Az igénylési hullámot az váltotta ki, hogy csak egy évig lehetett kérelmezni a KÁT-ra való jogosultságot, de a már kiosztott jogosultságok tovább élnek. A KÁT helyett a 2017.január 1-jétől határos METÁR sokkal szigorúbb feltéteket szab. Elvárás lett például, hogy a tervezett beruházások előkészítettsége és a jóváhagyott csatlakozási terv bemutatása is.

 

szigorú METÁR napelem rendszer ár

Családi ház teteje napelemmel kiegészítve

 

A megcsappant érdeklődés további magyarázataként említik, hogy már nem korlátlan a támogatási kassza –vagyis az évente egymilliárd forint új támogatás osztható ki a 0,5 megawatt alatti új erőművekhez. Az egy szinttel feljebb levő 1 megawatt alatti új rendszerekhez már 500 millió forinttámogatás kérhető – napelem pályázat keretein belül pedig 1 milliárd forint szintén új támogatásként.

A METÁR-nál már sokkal rövidebb a támogatási időszak, mint ahogy azt  KÁT-nál megszokhatták a pályázók. A nagyobb projektek esetén pályázni kell a támogatásra.

 

rövid napelem rendszer ár támogatási időszak

Napelem farm


Több napelem pályázat is napvilágot látott 2018-ban egyébként – a mikro-,kis-és középvállalkozások 52,4 milliárd forintos keretösszeggel nyújthatnak be támogatási kérvényeket, a megújuló energia használatával. A pályázati felhívásért a Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Program a felelős. A napelem pályázat célja, hogy a környezettudatos gazdasági versenyképességet erősítsék, illetve a primer energia felhasználási mennyiségét csökkentsék.