Menü

Békéscsaba a Modern Városok Program keretein belül szépül

2018. január 03
4486
Békéscsaba napelem park rendszer ár

 

A napelem rendszer ára ma már megfizethető:

Békéscsaba a Modern Városok Program keretein belül szépül

Mintegy 18 milliárd forintos támogatással épül napelem park Békéscsabán, a program része, hogy az így nyert energiával egy multifunkcionális sportcentrum világítását lássák el. Emellett pedig még egy elektromos buszgarázst is az így nyert energiával üzemeltetnének.  Az elektromos buszgarázshoz pedig elektromos buszok is dukálnak – szám szerint 8 darabot terveznek megvásárolni, hozzá utas tájékoztatási rendszert is kiépítenének összesen 1,4 milliárd forint értékben.  A további fejlesztések keretében összesen 4,2 megawatt összteljesítményű napelem rendszer ára - a hozzá tartozó 6 megawattnyi tárolókapacitással közel 8,6 milliárd forintot tesz ki, amely összeghez a Magyar Villamos Művek Zrt. is hozzájárult.


modern városok program napelem rendszer ár

Békéscsaba a megújuló energia felhasználást útját járja az új napelem

rendszer árának megfizetésével.

 

A jelenlegi sportcsarnok helyén – ahol az új multifunkcionális sportcentrum épül majd – új termálvizet termelő kút fúrását tervezik, így geotermikus energia felhasználásával fűtik a sportcentrumokat.  A rendszert összekötik egy másik geotermikus energiaforrással, így több intézmény igényeit is ki tudják elégíteni ezzel a módszerrel.

A közvilágítás is korszerűsítésre kerül Békéscsabán – mintegy 7000 lámpatest kerül lecserélésre, LED izzókat kapnak, de a város vezetősége egy okos rendszer kiépítésén is dolgozik ezzel párhuzamosan, amelyhez a térfigyelő kamerákat és a mozgásérzékelőket is becsatlakoztatják.

A fejlesztéseket, így a napelem rendszer árát is jóváhagyó támogatói okirat a következő hónapokban készülhet el. Előzetes megvalósíthatósági tanulmányok már készültek, ezután kezdik a kiviteli- és engedélyes tervek elkészítését. A beruházások zömének 2019 végére el kell készülnie – adta hírül Szarvas Péter, független polgármester.

 

 

címkék: