Menü

Napelemmel az egészségügyi ellátásért – Csongrád megye fejlesztése

2018. február 12
4015
napelem rendszerek Magyarországon elérhető áron

Napelemmel az egészségügyi ellátásért – Csongrád megye fejlesztése


 

November közepén került beüzemeltetésre Makón. A Csongrád Megyei Egészségügyi Ellátó Központ Hódmezővásárhely-Makó –nak nem ez az első beruházása napelem terén – a már meglévő 50 kilowattos napelemrendszer jó szolgálatot tett, most egy újabb beruházással 456 napelemtáblát telepítettek hozzá, amely így együttesen 117,5 kilowatt energiát biztosít a kórház számára.

Kallai Árpád, a Csongrád Megyei Egészségügyi Ellátó Központ Hódmezővásárhely-Makó főigazgatója azt nyilatkozta, hogy ezzel a beruházással már egy havi villanyszámlát takarítottak meg az újonnan telepített napelemekkel.

Hódmezővásárhelyen szintén az 50 kilowattos napelemrendszert bővítettek további 117 kilowattal, ezt 390 új, napelem panellel kivitelezik.

A fent említett két tagkórház energetikai felújítása egy állami projekt keretein belül zajlott, melynek támogatása 132,57 millió forintos vissza nem térítendő támogatásból történt – ez azt jelenti, hogy összesen a két intézmény 846 db napelemet helyeztek el az épületek tetőszerkezetére és az udvarokra.

 

napenergia felhasználás Hódmezővársárhelyen

 

 

Ezek a beruházások 63 ezer kiló széndioxidtól menti meg a környezetét – nemcsak környezetbarát megoldás, hanem a kórházak számára pénztárcakímélő is, hiszen a ráfordított összeg 10 év alatt teljes mértékben visszatérül. Ennek ékes bizonyítéka, hogy már 15 millió forint csökken az intézmények éves energetikai költsége; Nagy Jenő, a makói kórház helyi vezetője ezt az összeget a betegellátás színvonalának javítására tudják fordítani mindkét intézetben.

A kormányzati beruházásoknak köszönhetően alacsonyabb napelem rendszer ár váltható ki. Ezeket a megoldásokat a közeljövőben remélhetőleg más intézmények is megvalósítják, hiszen ahogy a fent említett példa mutatja, jelentős összegek spórolhatóak meg, amiket további fejlesztésekre különíthetnek el.