Menü

Robogó napelemek

2018. június 08
4024
Napelemek a közlekedésben


A gépjárművek napelemmel való működtetése még mindig óriási kihívást jelent, ugyanis rengeteg energiát emésztenek fel egy-egy út alkalmával téve mindezt nagyon sok megállással és hirtelen elindulással megtűzdelve. A rendszerek hatékonyságához szükséges szabad felület szűkössége még bonyolultabbá teszi a helyzetet. Ezzel szemben a vonatok bizakodásra adnak okot. A napelemekkel megtermelt villamos árammal a megállások folyamán gyorsan újratölthetők az elektromos motorok. E feltételek mellett pedig már a napelem rendszer ár is kifizetődő.

 

Napelem rendszer árral nyert üzemanyag 

Indiában, a napelemekkel nyert energia és dízelmotor erejének kombinációjaként pedig már így is vonatonként évente több ezer liter dízelnek tudnak búcsút inteni, jelentősen csökkentve ezzel az üzemanyagáraktól való függőségüket és a környezetterhelésüket.

 

üzemanyag ár csökkentés napelem rendszerrel

 

Napelemmel egy tisztább utazásért

2017-ben, Újdél-Waless-ben karácsony előtt pár nappal rövid, de úttörő útjára indították Ausztrália első tisztán napenergiával hajtott vonatát. A Byron Bay Railroad Company életet lehelve egy ódon vasúti szerelvénybe ténylegesen bebizonyította, hogy a napenergiának igen is helye van a közlekedésben.

 

Napenergia a fedélzeten

A vonat tetején elhelyezett hajlított napelem panelek jól szolgálnak rövid távolságok (néhány km) legyőzésére, különleges élményt biztosítva ezzel az utazóközönségnek. Ami a dologban a legszebb, hogy a kényelem és a környezetbarát jelleg egy fantasztikus kombinációját sikerült megalkotniuk az ötlet kigondolóinak. Az eredetileg dízelüzemű motorokkal hajtott vonat teljes transzformáción ment keresztül, főszerepbe az akkumlátorok és egy elektromos motor került. Nem számít, hogy napos vagy felhős az idő, az akkumlátorokban eltárolt energiára mindig lehet számítani. A különleges vonat minden órában közel 100 férőhellyel a fedélzetén teszi meg a rövidke utat. Jut elég idő a táj szépségének megcsodálására, a vonat maximális sebessége ugyanis 25 km/h. A 3 kilométeres távot pedig 7 perc alatt teszi meg.

 

Hazánk az elsők között!

Az ausztrál kezdeményezés nem új keletű. Itthon ugyanis már 2013-ban bemutatták a Börzsöny csodáit felfedező Királyréti Erdei Vasút napelemes motorvonatát, ez évre pedig egy második kisvonat szolgálatba állítását tervezik.